Prečo sú orechy potrebné
Tak ako my ľudia, tak aj exotické vtáctvo by malo podľa výskumov z posledných rokov konzumovať orechy skoro každý deň. Tukov, ktoré orechy obsahujú v značnej miere sa netreba báť, pretože sú to tie najlepšie tuky, aké sa v prírode vyskytujú a ich vplyv na zdravie je rovnako priaznivý ako vplyv olív a olivového oleja. Or...
Prečo sú orechy potrebné
Tak ako my ľudia, tak aj exotické vtáctvo by malo podľa výskumov z posledných rokov konzumovať orechy skoro každý deň. Tukov, ktoré orechy obsahujú v značnej miere sa netreba báť, pretože sú to tie najlepšie tuky, aké sa v prírode vyskytujú a ich vplyv na zdravie je rovnako priaznivý ako vplyv olív a olivového oleja. Orechy obsahujú nielen kvalitné tuky (9% mononenasýtených a 47% polynenasýtených mastných kyselín), ale tiež vlákninu a veľa dôležitých vitamínov podporujúcich zdravie.
Biologická hodnota orechov
Orechy sú charakteristické svojím veľkým obsahom
• kvalitných bielkovín, v ktorých nie je dostatok esenciálnej aminokyseliny (AK) lyzín
• nenasýtených mastných kyselín (MK) – najmä mononenasýtenej olejovej kyseliny
• vitamínov B včítane kyseliny listovej
• vitamínu E – najmä v účinnej forme gama-tokoferol
• minerálov a stopových prvkov – draslík, horčík, mangán, meď, selén, zinok
• fytochemikálií – napr. kyselina elagová, rôzne flavonoidy a pod.
Orechy sa čiastočne podobajú svojim obsahom látok na obilniny, ale obsahujú veľmi málo škrobu.